FIGURA ENSEMBLE 
Musik Opera Formidling 

NYHEDER:
10-05-2017
NIME ÅBNINGSKONCERT
Mandag d. 15. maj, kl. 19.30-21 · Koncertsalen, Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, Rosenørns Allé 22, 1970 Frederiksberg C · Gratis adgang
Læs mere ...
10-05-2017
NIME KIDS WORKSHOP
Søndag d. 14. maj, kl. 9.30-16.30 · Aalborg Universitet København, A.C. Meyers Vænge 15 · Aldersgruppe 8-13 år · Gratis adgang
Læs mere ...
26-04-2017
FIGURA NOMINERET TIL NORDISK RÅDS MUSIKPRIS 2017
Vi er ekstremt stolte og taknemmelige over at blive nomineret til Nordisk Råds Musikpris 2017. Det er en stor anderkendelse at være blandt de kunstnere, som de nationale medlemmer af bedømmelseskomitéen har udvalgt.
Læs mere ...

FIGURAS FASTE MEDLEMMER

 
Helene Gjerris. Foto: Ditte Valente

Helene Gjerris (mezzosopran)

Grundlægger af FIGURA Ensemble i 1993 – sammen med bl.a. Jesper Egelund.
Uddannet på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium og debuterede i 1997. Da havde hun allerede medvirket i DR Radiosymfoni-orkesterets opsætning af Alban Bergs opera Lulu, samt en række uropførelser med FIGURA. Har siden da stærkt farvet den danske musikdramatik fra Wayne Siegels science fiction historie Livstegn, over soap-opera med Master Fatman som medspiller. Har medvirket i flere nyskabende operaforestillinger, bl.a. Per Nørgårds Nuit des Hommes og Lygtemændene tager til byen, John Frandsens Tugt og utugt i mellemtiden, den sensationelle opsætning af Rued Langgaards Antikrist, den fantastiske nyfortolkning af Kaija Saariahos L’amour de loin samt Bent Lorentzens Jeppe på bjerget. På teatret Kaleidoskop har hun medvirket i en række grænsesøgende projekter og var med til at udvikle forestillingerne Pierrot Lunaire ogDrømmespor i natten. Men også mere veldefinerede partier som Cherubino i Figaro foruden de helt store partier som Askepot og Carmen har været med til at tegne hendes karriere. Helene Gjerris er en efterspurgt koncertsolist og har optrådt med alle landets symfoniorkestre og har været engageret flere gange på operaen i Klagenfurt, Tyskland, hvor repertoiret bl.a. har været barokoperaer af Cavaelli og Händel. Helene Gjerris har modtaget flere priser bl.a. Gladsaxe Musikpris, Musikanmelderringens Kunstnerpris, Poul Reumerts Talentpris, Danske Tonekunstner-Forenings Hæderspris, Aksel Schiøtz Prisen og i 2010 Dansk Komponist Forenings Musikerpris. Læs mere på Læs mere om Helene Gjerris her

Helene Gjerris. Foto: Ditte Valente 
Jesper Egelund. Foto: Ditte Valente

Jesper Egelund (bassist, ensemblechef)

Jesper Egelund er både en del af den kunstneriske ledelse og musiker i FIGURA Ensemble, som han sammen med bl.a. Helene Gjerris – grundlagde i 1993. 
Uddannet ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium og VSMU (musikakademiet) i Bratislava. Han har tidligere spillet i blandt andet Gustav Mahler Jugend Orkester under ledelse af chefdirigent Claudio Abbado og DR UnderholdningsOrkestret, og har desuden medvirket i en lang række forestillinger herunder Den sidste Virtous (’95), Black Rider (’98), Hamlet (’98), Historien om den lille farbror (’00), Heksemutter Mortensen og den Fede Kalkun (’01), On this Planet (’02), MIKI Alone (’02), Simsalabad (’05) i samarbejde med Den Jyske Opea, 1:1–en chatopera (’07), Kong Ubu (’07), Historien om en Mor (’09) og Er jeg ikke Don Quixote? (’09).

Han har desuden en omfattende turnevirksomhed i blandt andet USA, Australien, Rusland, Korea, Skotland, Skandinavien, Tyskland, Spanien, Canada, Grønland, Kina og Japan både som solist og ensemble musiker. Som solist kunne han opleves i Peter Bruuns Concerto Grosso for 4 Elements med Sjællands Symfoniorkester i Tivolis Koncertsal i 2008, i Steingrimur Rohloffs Hit Upon for kontrabas og elektronik i Salt Lake City i 2009 og senest på Icebreaker Festival i Seattle i 2010.
Desuden er han medlem af kvartetten 4 Elements.
Jesper Egelund var i fællesskab med SNYK og ROSA initiativtager til festivalen Wundergrund og modtog for samme Danmarks Radios Bolero Pris i 2007.

Jesper Egelund. Foto: Ditte Valente  


Anna Klett
 (klarinetist)
Færøsk klarinettist, uddannet på Det Kgl. Danske Musikkon-servatorium i København hos Jørgen Misser og Bent Neuchs med debut i 1994 og samme år Premier Prix fra Conservatoire de Musique de Geneve hos Thomas Friedli.
Hun har arbejdet med de fleste orkestre og ensembler i lande men har med stor kærlighed helliget det meste af sin tid til den ny musik. Anna Klett er medlem af ensemblerne FIGURA og Athelas og er medstifter af det færøske kammerensemble Aldubáran.
Anna Klett har modtaget Dansk Komponistforenings Musikerpris 2002 og Musikanmelderringens Kunstnerpris 2003.

 
Anna Klett. Foto: Ditte Valente
Anna Klett. Foto: Ditte Valente 
Frans Hansen. Foto: Ditte Valente

Frans Hansen (slagtøjsspiller)

Uddannet ved Det Jyske Musikkonservatorium med debutkoncert 1983.
Har siden været aktiv på nymusikscenen i Danmark, som medlem af bl.a. The Elsinore Players, Dansk Klaverteater, Touché, Tuku-tukahh…, Århus Sinfonietta og FIGURA.

Frans Hansen har medvirket i en lang række opførelser af værker i genren “instrumentalteater” – især værker af Mauricio Kagel. Frans Hansen har tidligere undervist på både Det Jyske og Fynske Musikkonservatorium samt det Nordjyske Musikkonservatorium som slagtøjslærer. 
Frans Hansen. Foto: Ditte Valente 

Peter Bruun (komponist)

Studerede komposition og teori privat hos Niels Marthinsen 1989-1991, og filosofi ved Århus Universitet 1989-1991. Han er uddannet i komposition og musikteori på Det Jyske Musikkonservatorium med Karl Aage Rasmussen, Per Nørgård, Hans Abrahamsen og Bent Lorentzen som lærere. Peter Bruun har undervist i musikteori ved konservatorierne i Esbjerg, Århus og København og var 2001-2003 kunstnerisk leder af Esbjerg Ensemble. Forskelligheden og ønsket om at udforske flere udtryksformer er slående i Peter Bruuns musik og dog fornemmer man en overordnet ambition: Troen på muligheden af at finde nye veje inden for arbejdet med melodi, harmoni og tonalitet.

Han modtog i 1996 Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat. Skrev i 2002 succesoperaen MIKI Alone til FIGURA og modtog for den i 2008 Nordisk Råds Musikpris. Til FIGURA har han desuden skrevet musik til pixi-operaen StillevejsBump (05) sammen med Jens Hørsving og musikken til kabaret-koncerten Himmel-Havn (07) samt musikteaterforestillingen Er jeg ikke Don Quixote? (09) og børneoperaen Narcissus & Ekko (10). Læs mere om Peter Bruun her
Peter Bruun. Foto: Ditte Valente
Peter Bruun. Foto: Ditte Valente 
Ursula Andkjær Olsen. Foto: Ditte Valente

Ursula Andkjær Olsen (forfatter) 

(København, 1970), Medlem af Figura siden 2008.
Debuterede i 2000 med digtsamlingen Lulus sange og taler (Lindhardt og Ringhof) og har siden udgivet Atlas over huller i verden (digte, Gyldendal 2003, præmieret af Statens Kunstfond), Ægteskabet mellem vejen og udvejen (digte, Gyldendal 2005), Skønheden hænger på træerne (digte, Gyldendal 2006), Havet er en scene (digte, Gyldendal 2008) som blev nomineret til blandt andet Nordisk Råds Litteraturpris og præmieret af Statens Kunstfond og senest Have og helvede (digt, Gyldendal 2010).
Har skrevet tekst til FIGURAs kammeropera Miki Alone (uropf. København 2002), som modtog Nordisk Råds Musikpris 2008, kammeroperaen Kunsten at vælge (uropf. Nykøbing Mors, Limfjordsteatret 2005) og FIGURAs poesi-koncert Himmel-Havn, (uropf. 2007).
Modtog i april 2004 Statens Kunstfonds treårige arbejdsstipendium og har blandt andet modtaget arbejdslegater af Statens Kunstfond og Litteraturrådet samt Carlsbergs idélegat i 2001, Dan Turell-prisen i 2006, Edvard Pedersens Biblioteksfonds Forfatterpris i 2007 og Det Danske Akademis Otto Gelsted pris 2010.
Læs mere om Ursula Andkjær Olsen her

Ursula Andkjær Olsen. Foto: Ditte Valente  

Filippa Berglund (arkitekt / scenograf)

Uddannet arkitekt ved Kunstakademiets Arkitektskole, København 2003. Hun har arbejdet som selvstændig siden 2006 med arkitektur- og scenografiprojekter og undervist ved Kunstakademiets Arkitektskole siden 2005. Medlem af Akademirådets Kunstnersamfund siden 2010. For FIGURA har Filippa Berglund lavet scenografi til MIKI Alone - syv sange for en gal kvinde, Den Anden Opera (02), 1:1 – En chat-opera, PLEX Musikteater/FIGURA (07) og Er jeg ikke Don Quioxte? (09). Hendes seneste scenekunstprojekter derudover er: Kunst: Scenografi og kostumer. Instruktion: Solveig Weinkouff, Svalegangen, Århus / Danmarksturné (10), Paradise – A Pinoy Café.  Videoinstallation i samarbejde med bl.a. Ditte Maria Bjerg på Café Charlottenborg Kunsthal og på Stændertorvet i Roskilde i forbindelse med My world Images (10) og i Kunstraum Kreuzberg, Berlin (11), BankeRått: Scenografi. Instruktion: Petrea Søe, Nationaltheatret, Oslo (11), Hem ljuva hem. Ruminstallation og dokumentation af processen omkring en scenografis tilblivelse, Forsøgsstationen, København (11)