FIGURA ENSEMBLE 
Musik Opera Formidling 

NYHEDER:
10-05-2017
NIME ÅBNINGSKONCERT
Mandag d. 15. maj, kl. 19.30-21 · Koncertsalen, Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, Rosenørns Allé 22, 1970 Frederiksberg C · Gratis adgang
Læs mere ...
10-05-2017
NIME KIDS WORKSHOP
Søndag d. 14. maj, kl. 9.30-16.30 · Aalborg Universitet København, A.C. Meyers Vænge 15 · Aldersgruppe 8-13 år · Gratis adgang
Læs mere ...
26-04-2017
FIGURA NOMINERET TIL NORDISK RÅDS MUSIKPRIS 2017
Vi er ekstremt stolte og taknemmelige over at blive nomineret til Nordisk Råds Musikpris 2017. Det er en stor anderkendelse at være blandt de kunstnere, som de nationale medlemmer af bedømmelseskomitéen har udvalgt.
Læs mere ...
 KONCERTER 2013

FIGURA Festspiele 2013 · FIGURA 20 ÅR!
Koncerter LiteraturHaus d. 15. - 16. marts

FIGURA kan i 2013 fejre 20 års jubilæum, og det gør vi under FIGURA Festspiele med et program spækket med værker af nogle af de bedste komponister fra ind- og udland, som FIGURA igennem årene har - og fortsat samarbejder med.

I løbet af ensemblets levetid har formidlingen af musikken, f.eks. i form af publikumsinddragende og tværkunstneriske koncertformer, udviklet sig til at være et vigtigt element i FIGURAs virke. Iscenesættelsen af musikken har derfor også en særlig plads ved koncerterne på Festspiele 2013.

 KONCERTER 2012

India Today/Copenhagen Tomorrow i Den Sorte Diamant
Dronningesalen· 27. november kl. 20

FIGURA og Helene Gjerris med Prakash Sontakke og Adarsh Shenoy.

Musikken er komponeret af Prakash Sontakke, Peter Bruun og Anders Brødsgaard. Deltagelsen af FIGURA i festivalen India Today/Copenhagen Tomorrow bunder i en dyb nysgerrighed omkring at fusionere moderne indisk musik med vores egne vestlige traditioner. FIGURA Ensemble har i mange år arbejdet med både improvisation og musik baseret på verdslige traditioner, så som den arabiske og kinesiske, så denne koncert falder lige i vores jord.
Koncerten optages af DR og udsendes direkte i P2 Koncerten DR logo

Læs mere på Den Sorte Diamant


FIGURA Festspiele 2012

Ny musik og elektronika mødte norsk, keltisk og slovakisk folkemusik

  • Nye folkesange af Peter Bruun og Ursula Andkjær Olsen
  • Tommelkino eller Thumb cinema med Volker Gerling
  • Små Komponister med Rådmandsgade skole
  • Skab din egen koncertvandring på indre Nørrebro - Blågårds Bibliotek, Møllegades Boghandel, Rayuela, Homemade Records, Caravan Music
  • Stearinlys, øl og dampende suppe

 


KONCERTER 2011

Seattle Chamber Players

Et tons oplevelse og forspil til katastrofen.
Seattle Chamber Players og FIGURA Ensemble mødes på Louisiana for at opføre:
Vladimir Nikolayevs "Vnik-ton experience" skrevet efter et besøg til ”the Experience Music Project” og indfangende den drømmende essens af Jimi Hendrix's musik.
FIGURAs egen komponist Peter Bruuns musik til Don Quixote med titlen ”forspil til Katastrofe”.
Steingrimur Rohloffs stærke rytmiske og lyriske musik til tekster af Peter Laugesen.
Anders Brødsgårds "Galgenlieder" med krøllede tekster af Christian Morgenstern.


Heerups Sange
En koncert-installation med operasanger Jakob Bloch Jespersen. Iscenesat med objekter og lyd fortolkes en række af Heerups egne kompositioner i et helt unikt skraldeunivers inspireret af Heerups have.


Det er en sang, der vækker dyngerne af lyd
Et udvidet FIGURA Ensemble præsenterer tre værker, der på hver sin måde kredser om kærlighed og længsel. Den sanselige kærlighed til og længsel efter den elskede som den beskrives i Højsangen, hvorfra Matthias Ronnefeld har hentet teksterne til Sieben Lieder nach dem Hohelied Salomos, og som udtrykkes i syv korte ekspressive tonemalerier.
Den nysgerrige længsel efter det ukendte og kærligheden til al tings poesi i Still Not / Not Yet af FIGURAS huskomponist Steingrimur Rohloff, som har skrevet en sangcyklus til tre digte af Peter Laugesen fra samlingen Frø og stængler. 
Længsel som isolation og ensomhed er på spil i Jörg Widmanns Oktett.


FIGURA Festspiele 2011
Vitaminer til januars kulde og mørke


Festspiele 2011 var en aften fuld af musik og fest i KoncertKirken og krypt.

FIGURA Ensemble samt en række gæstestjerner vartede op aftenen igennem med koncerter, taler og tyrkisk folkemusik i krypten. Det hele er krydret med middag og drinks undervejs.


KONCERTER 2010

Himmel-Havn
En kabaret-koncert om håb, forsoning og fred med tekst af Ursula Andkjær  Olsen, Gerard Manley Hopkins og William Blake og musik af Peter Bruun, FIGURA og Yasar Tas.

HØR Himmel-Havn fra 2009 her


KONCERTER 2009
 

FIGURA Festspiele 2009
Vitaminer til novembers kulde og mørke

Figura Festspiele 09 var en aften fuld af musik, poesi og optrædende kunstnere.

Den kreative dynamo af FIGURA Ensemble og Copenhagen Saxophone Quartet samt en række gæstestjerner vartede op aftenen igennem med koncerter, taler, performance og en anderledes midnatsmesse. Det hele var krydret med middag og drinks undervejs.


Figura Festspiele 09 var et otte timers stemningsmættet program, hvor man blandt andet kunne opleve mezzosopranen Helene Gjerris på slap line i et intenst kabaret-show samt digteren Ursula Andkjær Olsen og komponisten Peter Bruun holde midnatsmesse.

FIGURA Ensemble og Copenhagen Saxophone Quartet åbnede aftenen med en Portrætkoncert af komponisten Anders Brødsgaard.

Et par timer og lyserøde drinks senere var der Kirkekoncert, hvor FIGURA og friends spillede musik af Svend Nielsen, Steingrimur Rohloff, Matthias Ronnefeld og Dimitri Terzakis

Efter middag under kirkerummets hvælvinger begyndte aftenens næste kapitel, hvor overskriften var Kabaret Koncert med værker af Kurt Weill og Hanns Eisler.

Festen kulminerede med en Midnatsmesse, hvor toner af Sofia Gubajdolina og Peter Bruun blandede sig med ord fra Ursula Andkjær Olsen.


Mikro-operaen TRIUMPH
En mikro-opera med elektronik og realtime videografik af Niels Rønsholdt og Signe Klejs.

Værket er baseret på tekster af bl.a. Tjekhov og Sade, der handler om livet med længsler og den æstetiserede undersøgelse af det emotionelle spændingsfelt mellem nydelse og smerte. Handlingen centrerer sig omkring en stiliseret piskning, som anskues fra de to deltageres synsvinkler forskudt i tid.

Documentation
Et helt ny musikdramatisk værk af Christian Winther Christensen opfører FIGURA for første gang. 

Kvindekævl - en Diva-Clash Cabaret

Lars Johan Werles kammer-opera fra 1986 undersøger hvad der sker, når man sætter to divaer sammen i et lukket rum, og kommer på vejen gennem mange forskellige historiske perioder og samfundslag. Sangerinderne Maria Hanke og Trine Bastrup Møller mødes i scener af Schiller, Molière, Brecht og Obaldia, der bliver kamppladsen hvor gnisterne fyger. Nyd de fnysende og storskrydende kvinders kappestrid med et glas rødvin i hånden, og se hvordan det dog ender...

Vil alderens erfaring vinde over skønheden? Vil de syrlige bemærkninger svide mere end et par flade? Vil det slå klik for dem?
Galgenlieder
Anders Brødsgaards nyeste værk Galgenlieder er komponeret til FIGURA Ensemble. Teksterne er fra den farverige tyske digter Christian Morgensterns grotesk-humoristiske cyklus "Galgenlieder" fra 1905.

 KONCERTER 2008


FIGURA FESTIVAL
var overskriften for fem koncerter med FIGURA og amerikanske SEATTLE CHAMBER PLAYERS d. 13.-14. september 2008 på PLEX Musikteater.

Weekendens fem koncerter præsenterede blandt andet to af FIGURAs centrale produktioner, Anders Brødsgaards betagende GALGENLIEDER, som blev uropført i foråret 2008, samt et genhør med sange fra Peter Bruuns musikdramatiske genistreg MIKI ALONE, som dette efterår er blevet nomineret til Nordisk Råds Musikpris.

Seattle Chamber Players medbragte en række værker af blandt andre Alexandra Gardner og Mason Bates, som begge hører til den unge komponistgenerations centrale skikkelser i USA.
Flere af værkerne har aldrig været spillet i Danmark før, og der var her en unik chance for at få opdateret sine ører med den internationale musikkultur på hjemmebane.

Endelig har FIGURA og Seattle Chamber Players’ samarbejde også båret frugt i form af det helt nye værk "Preludes to Disaster", som Peter Bruun har skrevet til de to ensembler i fællesskab. To satser af værket blev afsløret på festivalen, før det kommer til premiere i Seattle, januar 2010, når FIGURA tager på genvisit i USA.

SEATTLE CHAMBER PLAYERS nyder i disse år en stigende international opmærksomhed. I 15 år har de fire kerne medlemmer – Laura DeLuca, klarinet, David Sabee, cello, Mikhail Shmidt, violin og Paul Taub, fløjte – været passioneret dedikeret til opførelser af sjældent spillede mesterværker til både Seattle publikum og verden over. DeLuca, Sabee og Shmidt er medlemmer af Seattle Symphony; Taub er professor i musik på Cornish College of the Arts. Elena Dubinets, i øjeblikket kunstnerisk administrator for Seattle Symphony, er SCPs artistiske rådgiver. Ensemblets arbejde er blevet prist med ASCAP/Chamber Music America Award for Adventurous Programming. Se også: www.seattlechamberplayers.org

Musik med kant imponerede på Plex - anmeldelse af Henrik Friis, iBYEN.dk

FIGURA FESTIVAL var støttet af Sonning Fonden, Oticon Fonden, Statens Kunstfond, Københavns Kommunes Musikudvalg, Dansk Komponist Forenings Produktionspulje og KODAs Nationale Midler


America, the Beautiful 


 America, the Beautiful blev opført d. 18. og 19. november, 2008 Ultraschall Festivalen i LiteraturHaus. Koncertprogrammet kredsede om temaet Amerika og indeholdte bl.a. uropførelsen af Jeppe Just Christensens "I Ride an Old Paint"KONCERTER 2007

 
Cabaret Songs
New Yorker komponisten Derek Bermel har skabt værket "Cabaret Songs" til FIGURA. Derek Bermel er blevet hyldet verden rundt for hans kreativitet som komponist af kammermusik, symfonier, populærværker og musik til dans og teater, som klarinettist samt jazz- og rockmusiker. Wendy S. Walters har skrevet teksterne til "Cabaret Songs". Hendes lyriske arbejde har været opført i bl.a. Carnegie Hall og på Huddersfield Music Festival. Hun skrev også teksterne til Golden Motors - en musical med Bermel som komponist, der produceres af The Music Theatre Group (NY). Cabaret Songs blev uropført på Louisiana Museet i august 2007 med Signe Asmussen som solist.

KLIK HER for at høre Ma´s Kitchen fra d. 5/8 2007

Koncerterne var støttet af Danmarks Nationalbanks Jubilæumsfond, Agustinus Fonden og KunststyrelsenTan Dun
Den kinesiske komponist Tan Dun er Oscarmodtager for filmmusikken til "Tiger på spring, drage i skjul". Han har udfoldet sin karriere i udlandet og er i dag bosat i New York. Tan Dun forholder sig, i sin musik, direkte til hans kinesiske rødder og den kinesiske kultur men trækker samtidig på vestlige musiktraditioner. FIGURA mødte Tan Dun i New York i 2005 og spillede sidst  hans musik på den internationale Sound Around Øresundsbiennale for ny musik 2007 i Malmø.Triumph + Elfi und Andi
I september 07 gik FIGURA og komponisten Niels Rønsholdt sammen om produktionen af forestillingerne Triumph og Elfi und Andi i et samlet aftenprogram i LiteraturHaus.
Triumph er en mikro-opera med elektronik og realtime videografik af Niels Rønsholdt og new media-kunstneren Signe Klejs baseret på tekster af bl.a. Tjekhov og Sade.
Elfi und Andi af komponisten Olga Neuwirth er baseret på en modificeret version af den østrigske nobelprisvinder Elfriede Jelineks Ein Sportsstück.
Det var FIGURA og Rønsholdts erfaringer fra musikdramatik og elektroakustik, der gjorde, at vi længe havde haft lyst til et samarbejde.

TRIUMPH ELFI UND ANDI var støttet af: Kunstrådets pulje for tværgående projekter, Dansk Komponist Forenings Produktionspulje og KODA's Nationale Midler
KONCERTER 2006


The Wheel Book

Det begyndte som et improvisations-projekt med jazz-guruen Pierre Dørge,siden har det udviklet sig til at blive et laboratorium for forskning ilyd og samspil, hvor den node-centrerede kompositionsmusik udfordresmed en spontan, legesyg tilgang. : "THE WHEEL BOOK Laboratory on States of Sound".


Seattle Chamber Players på Louisiana
FIGURA Festspiele 2011
Himmel Havn
FIGURA Festival 08
America, the Beautiful
Derek Bermel
Tan Dun
Neuwirth og Jelinek
Niels Rønsholdt
The Wheel Book